VÄVNING

Vävning är ett fascinerande hantverk och vi kommer alla så gott som daligen i kontakt med vävda textilier vare sig vi är medvetna om det eller inte. Textilier finns överallt och varje dag i hela våra liv har vi kontakt med dem. Har du någonsin tänkt på hur mycket textil du har omkring dig under loppet av en dag?

Hemma i lägenheten nordväst om Stockholm har jag två stora golvvävstolar, den största är ungefär lika stor som en dubbelsäng. Inte långt hemifrån har jag också en ateljé där jag har en mekanisk gjutjärnsvävstol av märket Hattersley. I dessa vävstolar väver jag en rad olika textilier. Från den grundläggande tuskaften med sitt tydliga över-under-över-under-mönster till mer sofistikerad damast och experimentella varianter av den nästintill oändligt föränderliga kyperten och vad man kallar "deflected double weave". Jag väver helst i naturmaterial som ull, lin, silke och bomull men har också experimenterat med andra material.

Många sätter  likhetstecken mellan vävning och trasmattor och även om trasmattan har en alldeles speciell plats i vårt svenska vävarv så kan vävning vara så mycket mer! Vävning kan vara ett tyg till ett klädesplagg, det kan vara möbeltyget på dina köksstolar eller  soffa, det kan vara  en pläd att värma sig under en kylig höstkväll, det kan vara tyget till den där gamla högtalaren som du renoverar - vävning kan till och med vara tredimensionellt! Det är bara vår fantasi som sätter gränserna!