SPÅNAD/SPINNING

Spånad - att med hjälp av en slända eller spinnrock forma en tråd är ett urgammalt hantverk. Från början spann man till och med helt utan redskap, sedan dess har tekniken och redskapen förfinats med åren. Men trots att hjälpmedlen numera är moderna med eldrivna spinnrockar och effektiva kardmaskiner så är själva hantverksuppgiften fortfarande densamma - att med hjälp av snodd få fibrer att hålla fast vid varandra så att de bildar en tråd.

Att spinna sitt egna garn är att ha kontroll. Det är här textilens grundegenskaper bestäms och det är mycket svårt att få ett garn att göra något det inte var tänkt att göra från början. En tråd kan vara slät och stark medan en annan är luftig och elastisk. Allt beroende på hur man bearbetar materialet och hur man sedan spinner det.

Oftast arbetar jag i ull, men jag spinner även andra fibrer såsom silke, bomull, lin och jag har även provat att spinna plastkassar från den lokala affären! Jag arbetar gärna med färgning av såväl ullen som det färdiga garnet också, både med hjälp av moderna syrafärger men också med gamla växtfärgningstekniker.