STEFAN MOBERG

Ett av mina tidigaste minnen är att jag sitter hemma hos farmor och hjälper till att nysta nystan av mattrasor. Man skulle göra prydliga nystan som sedan skulle sorteras efter färg. Ett annat tidigt minne är insamlingen av olika löv och andra växtdelar i skogen för växtfärgning med mamma.

Att ha vuxit upp runt textilier och textilt hantverk har gjort att jag känner ett naturligt intresse och en nyfikenhet inför just det textila materialet. Både min mamma, moster och mormor hade jobbat på väveri och spinneri och hantverkade mycket hemma. Min farmor hade vävstuga hemma tillsammans med sin syster.

Under en lång tid stickade jag mycket, mycket för att det var så lätt att ta med sig, men så småningom "hittade jag hem" i vävningen och spånaden.
Som designer och skribent har jag medverkat i flertalet publikationer, däribland Vävmagasinet VÄV, Handwoven och Ashfords magasin The Wheel och som spinnare har jag vunnit pris i bland annat Spinn-SM. Jag har även medverkat vid en rad olika utställningar, både med vävda textilier och garner.

Jag väver allehanda textilier, allt från skira sjalar till täta och hållbara möbeltyger. Jag spinner tunna trådar och tjocka garner i alla möjliga material. Jag kombinerar gärna dessa två hantverk och väver med mina handspunna garner, vilket ger ett levande och väldigt personligt tyg.

Som vävare får man ofta olika "specialiteter" och för min del så har det blivit tweed men också japansk kasuri. För tweedvävning har jag en vävstol av märket Hattersley, en engelsk mekanisk vävstol från första halvan av 1900-talet. Jag har studerat japansk kasurivävning vid Kawashima Textile School i Kyoto, Japan.

Jag undervisar i både spinning och vävning, och föreläser om olika textila tekniker och traditioner. Som föreläsare och kursledare har jag gästundervisat på bland annat Uppsala Universitet och Beckmans Designhögskola i Stockholm.