Annons från 1891

G. HATTERSLEY & SONS LTD.

1789 grundade Richard Hattersley ett företag i Stubbings Mill, Airworth, som tillverkade bultar, muttrar och andra små delar till diverse textila maskiner. Samma år föddes Richards son George Hattersley, som senare kom att bli engagerad i firman, vilken kom att utvecklas till G. Hattersley and Sons Ltd.
Efter pappa Richards död 1829 tog sonen George över företaget. År 1834 fick George frågan om att tillverka en maskinvävstol för vävning av kamgarnstyger, något som tidigare endast gjorts på handvävstolar. Detta var en stor utmaning, dock lyckades George med detta, och levererade en vävstol till kunden. Tyvärr slogs denna vävstol sönder innan den ens hunnit fram till köparen, av en grupp upprörda och revolutionära handvävare som inte ville få konkurrens av maskiner. Lyckligtvis kunde George snabbt tillverka ännu en vävstol att skicka iväg, och den klarade sig undan de upprörda vävarna.
G. Hattersley and Sons Ltd. utvecklades med åren till ett ganska stort företag och hade strax innan första världskriget cirka 1 100 anställda och fortsatte vara ett stort och framgångsrikt företag ända in på 1960-talet. Under den här tiden började försäljningssiffrorna att sjunka och många företag i den textila maskinbranschen tvingades stänga. Så slutade det även för G. Hattersley and Sons Ltd., som var verksamt fram till 1984.

VÄVSTOLAR

G. Hattersley and Sons Ltd. tillverkade en stor mängd olika vävstolar, och under en period hade man så mycket som 26 olika grundmodeller av vävstolar i sin katalog. Några milstolpar är bland annat "Hattersley Dobby Loom" från 1867. En "dobby" är ett slags lyftanordning för skaften i vävstolen, vilken möjliggör långt mer avancerade bindningar än det traditionella sättet att sköta skaftväxlingen.
1908 kom "Hattersley Narrow Fabric Loom" som var världens första vävstolstyp för att väva smala textiler på. Den användes bland annat till att väva vekar till oljelampor.
Företagets storsäljare, "Hattersley Standard Loom" såldes i tusentals exemplar efter att den introducerats 1921. Detta är en maskinvävstol som drivs med motor, och som tillverkades i flera olika utföranden.
För hemmavävaren producerades "Hattersley Domestic System", som bestod av en vävstol, en spolmaskin och en maskinvarpa. Den här vävstolsmodellen introducerades på marknaden ca. 1900 och kom att efterfrågas i och förknippas med Harris Tweed-industrin på Yttre Hebriderna i Skottland.
Annons från 1895

HATTY THE HATTERSLEY

Våren 2019 hade jag en idé om att jag ville fokusera på att väva tweed. Som vävare snöar man ofta in på olika "grenar" inom vävningen, och för mig har tweed blivit en av dessa. Jag hade tidigare vävt en del tyger på mina handvävstolar, men tyckte det var frustrerande med färgbyten och den trots mitt hantverkskunnande ganska långsamma vävningen.
Det måste gå att hitta ett annat sätt - men hur?

I februari 2019 satt jag tillsammans med vänner på en restaurang i Kil i Värmland, där jag undervisade på Fårfesten i Kil. Vi pratade om det här med tweedvävning och helt plötsligt hör jag mig själv säga "Man kanske bara skulle köpa en sån där maskinvävstol från Yttre Hebriderna och sätta igång?". Sagt och gjort. De som känner mig vet att jag är en ganska impulsiv och envis person, och det tog inte speciellt lång tid innan jag via olika kanaler lyckats lokalisera en vävstol som jag kunde få köpa. Jag slog till direkt.
Nu uppstod en rad frågor, som många kanske skulle ställt sig i förväg, men som jag i min iver helt hoppat över, nämligen:
Hur ska man frakta hit en 500 kilo tung gjutjärnsvävstol?
Jag har ingen lokal att husera en maskinvävstol i, var ska jag göra av den?

Jag tänkte "det där ordnar sig, bara vävstolen kommer hit" och så var hon plötsligt på väg.

Hatty the Hattersley är som jag skrev ovan en ca. 500 kilo tung dam i gjutjärn. Jag känner inte till exakt när hon tillverkades, men som alla Hattersley-vävstolar tillverkades hon i Yorkshire. Jag vet att hon tidigare bott på Yttre Hebriderna och att hon under 1950-talet befann sig på Harris, och att hon då flyttade från Harris till Lewis. Väl framme i Balallan på Lewis användes hon inom Harris Tweed-industrin fram till slutet av 1970-talet. Vid den här tidpunkten avled vävaren som jobbade med henne, och hon blev stående i sitt "loom shed" i många, många år. En av fördelarna med Hattersley-vävstolar är att de är väldigt bastanta och tåliga, och Hatty brydde sig inte jättemycket när delar av taket rasade in och när en större mängd höns flyttade in tillsammans med henne. Hon stod tålmodigt kvar och väntade, men tillslut bestämde hon sig ändå för att packa väskorna och flytta till Sverige.
Följ mitt arbete med Hatty på Instagram! #hattythehattersley